Koplopers: "Ik heb een goed gevoel bij dit aanbod"

21-07-2022
2097 keer bekeken 0 reacties

Ruim 25 bewoners doen mee aan het koploperstraject voor het project Meent Aardgasvrij. Deze koplopers gaan aan de slag met het aardgasvrij maken van hun woning. Wat zijn hun ervaringen en waarom doen zij eigenlijk mee? Deze keer spreken we met Ben, die het geen probleem vindt om een pionier te zijn.

Ben Frost is anderhalf jaar geleden vanuit de Verenigde Staten naar Nederland verhuisd en hij keek zijn ogen hier uit, toen hij zijn intrek in de Biezenmeent nam. “Ik woonde in Florida. En daar hadden we bij de wat jongere woningen geen gasleidingen, wel veel zonnepanelen, maar ook een hoge energierekening. De meeste energie was nodig voor koelen, want het kan daar snoeiheet zijn.”  

Duurzaamheid had altijd al zijn interesse, dus toen hij in contact kwam met het aardgasvrij-project in de Hilversumse Meent was zijn interesse meteen gewekt. Inmiddels zijn we een jaar verder, maar hij is nog steeds volop enthousiast over het verduurzamen van zijn huis. “Ondertussen heb ik zelf wel wat kleine dingen in het huis gedaan. Binnenkort verwacht ik de definitieve offerte vanuit het Energiedienstenbedrijf voor het grotere werk, zoals isolatie van vloer en gevel, het neerleggen van zonnepanelen en de installatie van een warmtepomp.”

Flexibiliteit

Ben is zeer te spreken over de werkwijze en het aanbod van de aannemer en installateur. “Ik heb een goed gevoel bij ze. Natuurlijk moeten de aannemer en de installateur eraan verdienen. Maar ik merk dat ze niet het onderste uit de kan willen halen.” Wat hem ook beviel, was dat er voldoende flexibiliteit in het aanbod zit. “Ik kon uit verschillende opties kiezen en dan krijg je goed uitgelegd wat de voor- en nadelen zijn, zowel in financieel opzicht als qua comfort en duurzaamheid. Er werd serieus gekeken naar mijn huis en geluisterd naar mijn wensen.”

Ben verwacht dat er uiteindelijk een goede prijs uit gaat komen. “Daarbij helpt het natuurlijk ook heel erg dat de gemeente Hilversum en de rijksoverheid subsidie geven. Het is super dat zij dat doen.”

Voor Ben is het geen probleem om een pionier te zijn. “Ik leer ervan, ik merk ook dat alle betrokken partijen ervan leren.” Hij heeft de toezegging gekregen dat als hij begin juli ‘ja’ zegt tegen de offerte, dat dan de werkzaamheden afgerond zijn bij de start van het stookseizoen. “Het hangt geloof ik nog wel af van de vraag hoe snel die warmtepomp geleverd kan worden.”

Open huis

Hij is ook volop bereid om zijn huis open te stellen en zijn ervaringen te delen met medebewoners. “Ik begrijp dat het kan helpen als mensen met eigen ogen zien wat een aardgasvrij huis inhoudt. Voor mij is duurzaamheid heel belangrijk. Daar hangt een prijskaartje aan. Andere mensen gaan misschien liever niet all the way en willen het in stapjes doen, zeker vanuit financieel perspectief. Dat is ook prima.”

Afbeeldingen

logo hilversum mediastad, link naar hilversum.nl 

 

 
 
Cookie-instellingen